Etin yerini alabilir mi? Faydası ve zararı olan TOFU hakkında bilgi
Vegan beslenmeyi benimseyenlerin artık et yerine kullanabilecekleri birçok seçenek var.
Sığır eti veya tavuktan yapılan yemekleri “tofu” kullanarak tarife uyarlıyorlar.
Tofu döner, tofu kebabı, tofu köfte gibi protein değeri yüksek lezzetli yemekler oluşturulabilir.
Peki tofu nedir? Bahsedildiği kadar kullanışlı mı? Tofu neyden yapılır? Tadı et gibi mi? İşte vegan etli tofuyu tüm detaylarıyla merak edenler…
Tofu nedir?
Tofu, soya ve lor karakterlerinden türetilen Japonca bir kelimedir. İlk olarak M.Ö. MÖ 200 civarında Çin’de keşfedildi.
Haşlanmış soya fasulyesinden yapılan ve asit veya tuzlu bileşiklerle kesilmiş bir peynir türü olan tofu, veganlar için temel bir gıda maddesi haline geldi.
Tofu et yerine geçer mi?
Tofu, protein açısından zengin bir vegan diyeti için değerli olan kalsiyum ve B12 vitamini gibi ek besinleri içerebilen soya bazlı çok yönlü bir et alternatifidir. Günümüzde birçok marka “tofu döner”, “tofu kıyma”, “tofu kebabı” gibi ürünler sunmaktadır. Veganlar, et yemeklerini tofu ile değiştirerek hazırlarlar.
Tofunun veganların eti olduğunu söyleyebiliriz. Protein açısından et kadar faydalıdır. Bitkisel protein kaynağı olduğu için hayvansal gıdaları tercih etmeyen kişiler için uygun bir alternatiftir.
Ancak her zaman tofu tüketmek fayda sağlayabileceği gibi zarar da verebilir.
tofunun besin değeri
100 gram tofuda bulunan vitamin ve mineraller:
- 4.8 gram Yağ
- 7mg Sodyum
- 121mg Potasyum
- 1.9 gram Karbonhidrat
- 0.3 Diyet lifi
- 8 gram Protein
- 85 iu A vitamini
- 350mg Kalsiyum
- 0.1mg C vitamini
- 5.4 gram Demir
- 30mg Magnezyum
Tofu boşa mı gidiyor?
Tofu peyniri israfı esas olarak yenen yiyecek miktarına bağlıdır. Soyanın tiroid hastalıklarını büyük ölçüde tetikleyebildiği bilinmektedir.
Ayrıca yüksek tüketimi erkek ve dişi üreme sistemini olumsuz etkileyerek adölesanlarda erken olgunlaşmayı tetikleyebilir.
tofunun faydaları
- Tofunun besin değeri oldukça yüksektir. Özellikle hayvansal ürün tüketmeyenler için eşsiz bir bitkisel protein kaynağıdır.
- Tofudaki soya fasulyesi yağı, kalp ve damar sağlığını korurken kan dolaşımını düzenler.
- Tofu ayrıca çok güçlü bir demir kaynağıdır.
- Tofu, yağı çıkarıldığı için doymuş yağ içermez. Dolayısıyla kolesterolün maliyeti sıfırdır. Yüksek kolesterolü olan kişiler için ideal bir besindir.
- Zengin bir kalsiyum kaynağı olan tofu, kemiklerin gelişimi için de oldukça faydalıdır.